5 Tips om te ontprikkelen na een dag school

Je voelt je machteloos

Ik leg de telefoon neer na een kennismakingsgesprek. Het lijkt wel alsof ik naar mezelf heb zitten luisteren! Niet nu op dit moment, maar een aantal jaren terug in de tijd. De onmacht die ik bij deze moeder voel raakt me dan ook enorm. Boze buien zijn aan de orde van de dag. Ik weet hoe machteloos je je kunt voelen. Je hebt voor je gevoel alles geprobeerd: van heel consequent zijn tot meebewegen, van een voetreflexbehandeling tot een fotolezing, maar niets lijkt écht te werken. Het enige wat je wil is dat je kind lekker in zijn vel zit en dat de sfeer in huis weer gezellig is. Gelukkig weet ik inmiddels dat het anders kan. We besluiten dan ook samen van start te gaan met mijn traject waarin we gaan voor een betere balans tussen spanning en ontspanning voor dit hooggevoelige meisje.

Overprikkeling

Hooggevoelige kinderen nemen héél veel waar. Eigenlijk kunnen ze té goed waarnemen. Vergelijk ze maar eens met een spons. Alle prikkels worden opgezogen. Ze missen een soort filter in de hersenen. Een filter waar normaal gesproken alle informatie uit de zintuigen doorheen gaat, voordat het wordt verwerkt door de hersenen. Niet zo vreemd dus dat een hooggevoelig kind gemakkelijk(er) overprikkeld raakt. Ieder hooggevoelig overprikkeld kind reageert op zijn eigen manier. Het ene kind wordt ontzettend druk terwijl het andere kind zich juist terugtrekt. Wanneer er niet snel op de rem getrapt wordt zal een pittige driftbui of huilbui het gevolg zijn.

Prikkelrijke omgeving

School is een onwijs prikkelrijke omgeving: Geluiden, emoties van andere kinderen, een druk schoolplein, de juf/meester die boos is (misschien niet eens op jou, maar toch voelt dat zo), conflicten tussen klasgenootjes, verwachtingen… Tijdens een dag school stoppen hooggevoelige kinderen al deze prikkels in hun ‘rugzak’, veilig afgeschermd. Pas thuis, in zijn veilige omgeving, gaat deze rugzak open. Een omgevallen beker, een opmerking van broer of zus de KLEINSTE dingen kunnen zorgen voor een uitbarsting. Sta jij je weleens hardop af te vragen waar deze uitbarsting opeens vandaan komt? Besef je dan dat dit ogenschijnlijk kleine dingetje nu juist de druppel is geweest.

Balans prikkelen en ontprikkelen

De oplossing is om te zorgen voor een goede balans tussen spanning (prikkelen) en ontspanning (ontprikkelen). In mijn trajecten gaan we altijd op zoek naar deze balans: Je leert signalen herkennen die jouw kind laat zien wanneer hij overprikkeld raakt en we bekijken samen hoe we kunnen zorgen voor een betere balans tussen prikkels en ontprikkelen, zodat overprikkeling minder vaak voorkomt,

Benieuwd naar wat ik voor jullie kan betekenen?

Mijn trajecten

Deze 5 TIPS helpen je kind ontprikkelen na een dag school. Kijk vooral naar wat bij jouw kind en bij jou als ouder past.

  1. Als het even kan wandel of fiets dan van school naar huis toe. Hand in hand naar huis, rustig lopend, rennend, soms een stortvloed aan verhalen, soms helemaal in stilte. Het is allemaal goed. ‘De rugzak’ vol prikkels wordt onderweg al een beetje leger.
  2. Afspreken, de bso, sporten onze kinderen zijn er maar druk mee én vaak is het ook super leuk. Toch is het soms belangrijk en nodig om meer rust in te bouwen. Om de weken wat rustiger te houden zodat er naast leuke dingen ook voldoende rustmomentjes zijn om al deze prikkels te verwerken.
  3. Geef je kind na een dag school eerst de tijd om te ontprikkelen: trampoline springen, lezen, tv kijken, buitenspelen, gewoon even niets of een dikke knuffel. Vaak zijn we geneigd meteen heel veel vragen te stellen. Laat hem/haar eerst even met rust. Bijt op je tong en bewaar je vragen voor later. Praten over school lukt veel beter wanneer ‘de rugzak” vol prikkels weer wat leger is.
  4. Laat je kind bij thuiskomst (maar bijvoorbeeld ook al tijdens de lunchpauze op school) drinken door een rietje. Drinken door een rietje werkt namelijk ontprikkelend. Denk maar eens aan baby’s. Zij worden ook rustig door het zuigen aan de fles, borst of door te duimen. Door het zuigen gaan de hersenen prikkels ordenen. Dit geldt overigens ook voor kauwen en bijten. Kauwen op een kauwgom en bijten en kauwen op hard voedsel (een wortel, een appel) werkt dus ook ontprikkelend.
  5. “Choose your battles.” Heeft jouw kind een mindere dag en is letterlijk alles te veel? Probeer dan af en toe ook mee te bewegen met je kind. Vind je het bijvoorbeeld altijd erg belangrijk dat je kind zijn bord leeg eet. Deze dag zie je het misschien wél door de vingers. Het is echt niet verkeerd om soms iets los te laten, want wat heeft het immers voor zin om op zo’n dag de strijd aan te gaan..

Choose your battles wisely because if you fight them all you’ll be too tired to win the really important ones.”


Herken jij je in mijn blogs en wil je graag dat er verandering komt? Neem dan gerust vrijblijvend telefonisch contact met mij op. We bespreken samen waar jullie tegenaan lopen en wat je graag anders zou willen zien en hoe ik jullie daar eventueel bij kan helpen.

Dit blog zal je vast ook interessant vinden: 
-Wanneer thuis de bom ontploft

 

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan even contact met me op. Stuur me een e-mail of laat via dit contactformulier een bericht achter

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×