De feestdagen met jouw hooggevoelige kind

5 tips!

De feestdagen staan voor de deur. Ik hoor van veel ouders dat de lontjes korter zijn en dat hun kinderen ’s ochtends met moeite wakker te krijgen zijn. Dat is ook niet zo gek! Van een hele drukke Sinttijd vliegen we eigenlijk meteen door naar een drukke Kersttijd. Een tijd vol gezelligheid, maar ook een tijd vol prikkels waar je letterlijk niet omheen kunt. Niet voor niets dat de emmertjes eerder vollopen. In dit blog deel ik 5 tips die je helpen de feestdagen fijn door te komen.

1.Plan voldoende rusttijd in
Een familiediner hier een familie bezoekje daar… De Kerstdagen zitten vaak vol met ‘gezellige’ familie etentjes. Vaak in een groter gezelschap. Tijdens zo’n etentje komen er heel veel prikkels binnen: gerechten proeven die anders zijn dan wat je gewend bent, veel mensen bij elkaar in één ruimte, iedereen praat door elkaar en dit zorgt voor veel geluid, gezellig al die familiebezoekjes, maar soms ook best spannend…Zorg dat je kind de kans krijgt op te laden tussen de bezoekjes door zodat hij de volgende lading prikkels weer goed aan kan. Ga tussendoor lekker buiten wandelen, zet een fijne kerstfilm op of kies voor een andere manier waarop jouw kind kan ontspannen.

2.Hou je vast aan vaste routines ook tijdens de feestdagen
Routines geven houvast en duidelijkheid. Iets wat voor jouw hooggevoelige kind heel fijn is. Probeer dan ook naast alle bezoekjes vast te houden aan jullie vaste routines. Hebben jullie in de ochtend altijd een fruitmoment, zorg dan dat dit nu ook niet overgeslagen wordt. Mag jouw kind in de middag altijd even tv kijken, laat dit ook nu dan gebeuren.

3.Bied structuur en duidelijkheid
In korte tijd staan er tijdens de feestdagen vaak veel gezellige bezoekjes gepland. Het is voor jouw kind fijn om te weten waar jullie gaan eten, op welke dag dit is en wat er gaat gebeuren. Dit kun je bijvoorbeeld zichtbaar maken door samen een planning te maken door bij iedere feestdag te schrijven of tekenen wat er die dag gaat gebeuren.

4.Stel jezelf de vraag: Wat kunnen we doen om er het beste van te maken?
Je ziet het al voor je: Jullie zijn bij familie op kerstdiner en jouw kind is na 1 uur  ontzettend moe van alle indrukken, ze wordt moe en reageert daardoor fel op anderen. Misschien wordt ze zelfs hangerig of huilerig. Of jouw (prikkelzoeker) wordt juist onwijs druk van al deze prikkels en gedraagt zich als een ongeremd clowntje tijdens het diner. Met dit in je achterhoofd overweeg je misschien zelfs om het dan maar over te slaan. Dat zou natuurlijk wel erg jammer zijn. Ga vooral kijken naar wat je kunt doen om er het beste van te maken. Op welke manier is het voor jouw kind en het gezelschap toch fijn om bij het geplande bezoekje aanwezig te zijn. Een aantal dingen waar je aan kunt denken: Gaan we naar familie toe óf nodigen we familie thuis uit zodat we in onze eigen omgeving zijn? Is het fijn wanneer ons kind zich af en toe even kan terugtrekken en hoe gaan we dit vormgeven? Zijn we als eerste op het Kerstdiner aanwezig zodat ons kind rustig kan wennen óf is het voor ons kind juist fijn om als laatste aan te sluiten?

5.Denk ook aan je zelf!
Kersttruien dag op school, iets lekkers in elkaar maken voor het Kerstdiner op school, een Kerstborrel op je werk, Kerstcadeautjes die je nog wilt halen, de Kerstboodschappen in huis halen… Ook voor jou staat er in deze laatste week vast héél veel op de planning. Wellicht is jouw lontje daardoor ook wat korter. Weet wel dat jouw stress ook zorgt voor stress bij jouw kind en jullie zo in een cirkeltje terecht kunnen komen. Super belangrijk dus om ook goed voor jezelf te zorgen: dus koop die laatste cadeautjes online, kies een makkelijk gerechtje voor het Kerstdiner op school etc. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk!

Ik wens je hele fijne, liefdevolle & relaxte feestdagen!

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan even contact met me op. Stuur me een e-mail of laat via dit contactformulier een bericht achter

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×