Wanneer thuis de bom ontploft

Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en de bom ontploft…

Een vriendinnetje die niet kan afspreken, een omgevallen beker, een tekening die mislukt, mama die (volgens jouw kind) boos praat, er hoeft maar iets kleins te gebeuren en je kind ontploft. Misschien al op het schoolplein óf thuis wanneer jij klaar zit met ranja en wat lekkers om ‘gezellig’ de dag door te spreken. Loopt dat even anders! Die omgevallen beker, die mislukte tekening of die ene opmerking is niet de oorzaak van deze boze bui, het is slechts de druppel die de emmer doet overlopen.

Prikkels, prikkels én nog meer prikkels

Een dag school is voor kinderen super intensief. De hele dag door zijn er ontzettend veel prikkels: emoties van andere kinderen, geluiden, conflicten tussen klasgenootjes, een boze blik van de juf, drukte op het schoolplein, verwachtingen van de meester of juf, drukte in de klas, afwisselend leuke en minder leuke prikkels dus. Die prikkels komen binnen bij ieder kind, maar bij een hooggevoelig kind komen er nóg meer prikkels binnen en worden al deze prikkels ook nog eens diepgaander verwerkt.

Overprikkeling

Prikkels en emoties stapelen zich op. Dat zijn emmer bijna overloopt laat jouw kind op school hoogstwaarschijnlijk niet zien. Pas thuis, in zijn veilige omgeving, mag jij het ontgelden. Het ene kind barst in tranen uit terwijl het andere kind bijna letterlijk vuur spuugt. Deze tranen of het vuur willen niet per se zeggen dat het een vervelende dag is geweest. Soms kan het ook gewoon té veel zijn geweest.  Natuurlijk voelt het op het “moment suprême” echt niet zo! Maar eigenlijk mag je deze ontlading als groot compliment zien. Alle opgestapelde prikkels en emoties barsten er thuis uit. Jouw kind voelt zich bij jou veilig genoeg om zijn échte emoties te laten zien.

Signalen

Hoe zou het voor je zijn als jij ervoor kunt zorgen dat overprikkeling minder vaak voor komt? Dat je kunt zorgen voor een betere balans tussen spanning en ontspanning? Jij kunt hiervoor zorgen door de signalen die je kind geeft te leren herkennen.

Wat zie je wanneer je kind ontspannen is? Welke activiteiten doet hij dan? Wat zie je als het begint ’te borrelen’? Wordt hij misschien erg druk of trekt hij zich juist terug en wat zie je als je kind overprikkeld is. Door je bewust te zijn van de signalen die je kind laat zien kun je hier beter op inspelen. Je merkt dan eerder op wanneer het belangrijk is om te zorgen voor ontspanning. Wellicht krijg je ook inzicht in wat je kind kan helpen wanneer de spanning begint te stijgen. Hoe goed bedoelt die ranja en wat lekkers ook is misschien heeft jouw kind juist behoefte om even alleen te zijn voordat hij er klaar voor is om samen de dag door te spreken. Het gaat je zeker ook opvallen welke activiteiten zorgen voor ontspanning bij je kind. Ontspant jouw kind van tekenen, een warm bad, naar muziek luisteren of een andere rustige activiteit of heeft hij het juist nodig om even trampoline te springen, te wandelen in het bos of met de lego te bouwen.

Dus… wil jij meer inzicht in het gedrag van je kind? Wil jij signalen eerder opmerken en hier naar handelen? Pak dan pen en papier en maak gedurende de dag notities. Ik weet zeker dat het je veel gaat opleveren!

Ik help je graag bij het vinden van een betere balans tussen spanning en ontspanning zodat je kind minder snel én minder vaak overprikkeld raakt.

mijn aanbod


Wellicht vind je dit blog ook interessant:
Mogen de emoties van jouw kind er écht zijn? 

 

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan even contact met me op. Stuur me een e-mail of laat via dit contactformulier een bericht achter

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×