Waarom alleen slapen lastig kan zijn voor jouw hooggevoelige kind

Verbonden voelen..

Ik hoor wat gestommel op je kamer, trippelende voetjes op de gang, een slaperig snoetje aan de rand van mijn bed. “Mama ik had een hele enge droom.” Ik sla het deken open en schuif slaperig opzij. Je warme lijfje nestelt zich tegen mij aan. Een ding is zeker deze Sinterklaas periode zorgt naast een hoop gezelligheid ook voor meer spanning, onzekerheid en onrust. Wanneer jouw hooggevoelige kind meer spanning voelt zal hij ook meer behoefte hebben aan jouw nabijheid en geborgenheid ook (juist!) in de nacht.

Bij afscheid valt ‘de verbinding’ weg

Hooggevoelige kinderen hebben vaak veel moeite met het nemen van afscheid. Denk aan dikke tranen bij het afzetten van je kind op het schoolplein, tranen na een vakantieperiode, verdriet voor een kamp of een logeerpartijtje bij een vriendinnetje. Ook ’s avonds gaan slapen is een vorm van afscheid nemen ook al ben je nog steeds in hetzelfde huis de verbinding is er even niet. En die verbondenheid is nou JUIST zo belangrijk voor jouw hooggevoelige kind.  

Goedbedoelde adviezen

Ik zou dit ook helemaal anders aan kunnen pakken: Ik kan je een knuffel geven en daarna terugbrengen naar je bed, ik kan op je mopperen en je terugsturen, ik kan… Geloof me, ik heb door de jaren heen het een en ander uitgeprobeerd. Sommige dingen maakte het alleen maar erger, andere probeersels leken even te werken, maar zorgde niet voor dé oplossing: een rustige nacht voor ons allemaal. Door goedbedoelde adviezen in mijn omgeving vond ik het lastig om te kiezen wat goed voelden voor ons. Want adviezen die krijg je doorgaans nogal veel:

“Je kind bij jou in bed nemen dat kun je beter niet doen, dadelijk wordt het een gewoonte.”
“Je kind troosten bij een klein schrammetje daar worden ze veel te soft van!”
“Je kind die toenadering zoekt na een boze bui een knuffel geven? Dan beloon je ze toch alleen maar?”

Wat je kan helpen om om te gaan met deze goedbedoelde opmerkingen van anderen, is jezelf te beseffen dat je een keuze hebt.  Past dit advies bij mij?  Past het bij ons kind en ons gezin? Ga ik er iets mee doen? Of leg ik het naast me neer en kies ik voor wat beter past bij ons.

Nieuwsgierig naar mijn weg hiernaar toe?

Over mij


Durf jij af te wijken van de ‘standaard aanpak’?

Zeg ik nu dat het verstandig is om je kind direct bij je in bed te leggen? Nee.. Ik weet dat er na deze sintperiode weer meer rust komt bij mijn kinderen, dat ze het nu soms nodig hebben, maar dat over een tijdje alleen slapen ook weer prima gaat.
Wat ik je wél wil meegeven is dat het  mooi is om eens stil te staan bij de dingen die je doet. Doe je ze zo omdat ze zo ‘horen’ (en jeetje wat horen er een heleboel dingen zogenaamd zo). Óf durf je daar van af te wijken. Ik hoop dat je de moed hebt om soms de goedbedoelde adviezen van anderen te negeren en te kiezen voor wat voor jullie werkt. Jouw hooggevoelige kind heeft regelmatig baat bij een andere aanpak. Een aanpak vol verbinding en liefde die nu eenmaal wat afwijkt van de ‘standaard aanpak’.  Geloof me, jouw kind zal zich gehoord en begrepen voelen wat weer zorgt voor meer rust in jullie gezin. Nieuwsgierig naar wat deze andere aanpak dan inhoud? Neem gerust contact met me op.

Deze blogs zul je ook interessant vinden:
-Mogen de emoties van jouw kind er écht zijn? 
-Wanneer thuis de bom ontploft. 

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan even contact met me op. Stuur me een e-mail of laat via dit contactformulier een bericht achter

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×